KESHTJELLA ISMAIL KADARE PDF

When he was 13 years of age, he read Macbeth and so he was attached with literature. At 17 years old, he wrote two poems about Stalin , that—according to Noel Malcolm —helped in the process of publishing his collection of poems after a year. In , he published his first novel titled The General of the Dead Army, which was not received well by communist critics in Albania at the time. In response, after his return to Tirana, Kadare began to camouflage his novels as "novellas" and publish them as such. As a result, the work was banned. Western press reacted to the condemnation of the novel and protests mounted in the West in defense of the author.

Author:Mikat Nejin
Country:Senegal
Language:English (Spanish)
Genre:Spiritual
Published (Last):6 May 2011
Pages:237
PDF File Size:6.34 Mb
ePub File Size:10.61 Mb
ISBN:585-7-33438-276-1
Downloads:82081
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:GukVepra Keshtjella eshte botuar ne vitin Ne kete veper behet fjal per luften e zhvilluar ne mes shqiptareve dhe turqve. Turqit qe tja marrin keshtjellen shqiptareve kishin ber shum arsye dredhi madje e kishin propozuar qe te miqesoheshin mes veti mirpo nuk paten sukses. Derisa ne fund vendosen qe keshtjella te merrej me luft.

Ushtrit osmane u vendosen para keshtjelles,ngriten qadra te shumta dhe e formuan kampin e dyt i cili perbehej nga dhjet ushtare e me shum armatim. Ne kreye te kesaj ushtrie ishte Tersum Pasha,turqit me vete kishin edhe deve te ngarkuara me monicion dhe shum gjera tjera qe ju nevoiteshin per luft. Tasam Pasha dha urdhrin qe te fillonte lufta per shpartallimin e keshtjelles.

Ndersa punonjesi i trupave ishte Saragjiu se bashku me ndihmesen e tij,te cilen punonin me kujdes. Ne mes te kesaj ushtrie ndodhej edhe Krehi Kemi qe shkruante histori te ndryshme per kete luft. Keshtu kaloj nje koh derisa nje dit Tresum Pasha fitoj,mdledhja u mbajt dhe aty u vendos qe sulmi kunder keshtjelles te fillonte me zemer menjeher pas mbledhjes filluan te gjith ushtaret kishin dal nga qadrat dhe mendonin qe ka sulm dhe do ti sjell friken.

Te nesermen turqit kishin vendosur shkall ne muret e keshtjelles,ky saleme ju shkaktoj deme te dy aneve. Turqit u munduan shum por pa sukses ne anen tjeter edhe shqiptaret filluan sulmet e tyre gjat nates ne krye Skenderbeu dhe ushtria turke mbeti pa municion,armatim dhe pa ushqim keshtu turqit u munduan ta gjejn menyren tjeter per ta siguruar ushqimin e ben nje furr.

Nje dit te gjith turqit qe ishin ne furr ku pas kesaj fatkeqsie qe ju ndodhi ushtris osmane, Tersum Pasha u dha nje urdher per organizimin e sulmeve te reja dhe shum te fuqishme ku nga te dy anet kishin filluar,breng per te plagosurit qe ishin,mirpo as ateher nuk derzoheshin pasi qe fitorja e shum pritur nga ana e turqeve pa shihej se ishte e pa arritur.

Ne kete ngjarje ndodhej edhe nje plak me emrin Tavangji nese e marrim nje kali qe i jepim krip per te ngrene e mos ti jepim 4dit uj dhe ushqim e leshojm afer keshtjelles ku e gjejm uj-sjellsin permes nuhatjes. Me pas ,pas gjetjes se uj-sjellsit turqit nderprejn ujin kur e mori vesh Skenderbeu qe ne mbremje ai filloj sulmet e ashpra kunder osmaneve qe zgjat deri ne mengjes.

Te gjitha sulmet kunder shqiptareve ishin te pa suksesshme,nje doktor i ushtris osmane tha:se ka gjetur menyren qe ta marrin keshtjellen Seri Selimi doktor Ju propozoj qe te hidhni mije dhe qene ne uj ne menyr qe uj te helmohet,mirpo shqiptaret kishin rezervu puse per etje keshtu qe ushtria osmane e lodhur u detyrua te kthehej nga ana qe kishte ardhur te deshpruar dhe pa fituar.

Ndersa shqiptaret ishin te lumtur per mbrojtjen e keshtjelles,edhe pse te raskapitur e te uritur mirpo sidoqoft i munden ushtrin osmane,pra perfundoj lufta ne mes shqiptareve dhe turqve.

GA-71XE4 MANUAL PDF

Kështjella

Naar navigatie springen Naar zoeken springen Ismail Kadare Hij is sinds de verschijning van zijn roman De generaal van het dode leger in internationaal de bekendste Albanese schrijver. In was hij de eerste laureaat van de internationale versie van de Booker Prize , de Man Booker International Prize. Van zijn talrijke romans werden er vele in het Nederlands vertaald, in eerste instantie uit het Frans en later direct uit het Albanees.

DOUGLAS FUTUYMA EWOLUCJA PDF

Ismail Kadare

As with other armies throughout history, the Turks led military campaigns from late spring to early fall. The Siege begins as the Catholic Albanians, having sent the Ottomon envoys packing, prepare for the coming of the invading force. The tale is told in two In The Siege, Ismail Kadare succeeds in telling a story that is at once a fictionalized piece of history, a believable what-if about the Ottoman invasion of 15th-century Albania, and a subtle commentary on modern politics and war. The tale is told in two perspectives, alternating with very brief comments from an unknown Albanian, perhaps a monk or priest writing a journal of the siege, and longer chapters told from the viewpoint of a few key Turkish players, including the Pasha, or commander-in-chief, the camp historian, and a doomed astrologer. The naive camp historian frets and worries over worthy verses glorifying the Ottoman cause.

ELEGIE MERTZ PDF

Kështjella – Ismail Kadare

Vepra Keshtjella eshte botuar ne vitin Ne kete veper behet fjal per luften e zhvilluar ne mes shqiptareve dhe turqve. Turqit qe tja marrin keshtjellen shqiptareve kishin ber shum arsye dredhi madje e kishin propozuar qe te miqesoheshin mes veti mirpo nuk paten sukses. Derisa ne fund vendosen qe keshtjella te merrej me luft.

BOB ONG ANG PABORITONG LIBRO NI HUDAS PDF

Kështjella (Ismail Kadare)

Keshtjella — Ismail Kadare, Analiza e vepres! Keshtjella eshte veper e Ismail Kadarese e botuar me ne Tirane. Tema e vepres eshte marre nga lufta midis shqiptareve dhe osmaneve ne shek. XV, ne menyre me specifike, nga rrethimi i pare i Krujes. Te gjitha keio krijojne kontraste mes dy ushtrive armike, ne perputhje me frymen e kohes. Shiu dhe terreni i veshtire jane kurthe per armikun. Rrefen historine e nje rrethimi ne Shqiperine e shek XV.

Related Articles